Съвети

как работи чашката?

Поставяне и изваждане

Натиснете ръба на чашката в една точка надолу в посока към долната част и сгънете цялата чашка. Когато го направите, чашката става по-малка за по-лесно поставяне.

Може да намокрите чашката или да използвате лубрикант на водна основа. Вкарайте сгънатата чашка и се уверете, че ръбът се е разтворил, след като сте я пуснали. Долната част на чашката може да остане сгъната. Ако чашката протича се опитайте да промените позицията. Не е необходимо чашката да се поставя толкова дълбоко, колкото тампон.

За да я извадите натиснете чашката леко надолу и хванете дръжката. Придвижете чашката надолу с бавни зигзагообразни движения докато можете да хванете дъното. Стиснете дъното за да се освободи лекият вакуум. Сега може да извадите чашката изцяло и да я почистите.

Менструална чашка Merula при поставяне
Менструална чашка Merula - схема за поставяне
Менструална чашка Merula при поставяне

Почистване

Изварете чашката преди първата употреба и след всяка менструация. Използвайте вода с щипка оцет в тендежра или в микровълновата и изварете чашката за поне 5 минути. Чашката може да се носи до 12 часа без да се вади, но може да се вади и почиства и по-често.

След всяко изваждане изпразвайте чашката в тоалетната и я почиствайте добре под течаща вода. За да предотвратите оцветяване първо изплаквайте чашката със студена вода. Ако се налага да извадите и почистите чашката в обществена тоалетна въпреки големия капацитет, който има, може по изключение да я почистите с тоалетна хартия и да я поставите отново. Измийте чашката с вода при първа възможност. Не трябва да има разлика повече от 12 часа между всеки две почиствания с вода.

Винаги дръжте чашката в контейнер, който пропуска въздух, като например торбичката, която получавате с Merula. При добра поддръжка една менструална чашка може да се използва няколко години. Ако силиконът започне да се деформира, я заменете с нова. Леко оцветяване вследствие на употребата е нормално.

Адаптация

Първо изпробвайте своята чашка. След това може да адаптирате дръжката според Вашите индивидуални нужди.

Премахнете частта, която е по-светла, с ножичка за нокти, за да приспособите дръжката до нужната дължина. Чашката трябва да е изцяло вътре в тялото, но все пак да я достигате лесно с поне един пръст.

За Merula cup

Менструална чашка Merula за нисък цервикс
Менструална чашка Merula за средно висок цервикс
Менструална чашка Merula за висок цервикс

За Merula XL cup

Менструална чашка Merula XL за средно висок цервикс
Менструална чашка Merula XL за висок цервикс

вижте видеото на merula

съвети от общността на Merula

Изварявам моята чашка в стар буркан от течен шоколад в микровълновата. Направила съм малки дупчици в капачката за целта. Разбира се, трябва да внимавате да не са останали никакви части от фолиото по ръба.

Мира Н.

Когато изваждам чашката внимавам да остане леко сгъната, за да нямам неприятно усещане при изваждането. После я обръщам и изпразвам веднага в тоалетната.

Клаудия С.

Добра идея е да се упражнявате под душа, защото тогава не е нужно да се притеснявате от разливане.

Едит А.

Купих си втора Merula, която държа на работа в случай, че цикълът ми започне неочаквано.

Леа Д.

Ако мога да завъртя леко чашката, значи е направила вакуум, тоест не мога лесно да издърпам чашката за дръжката и знам, че ектоцервиксът е позициониран правилно в чашката.

Мелани У.

Ектоцервиксът ми често се движи по време на цикъла ми. Преди поставяне винаги проверявам къде е в този момент, за да мога да насоча чашката в подходящата посока.

Ванеса Х.

Изпрах памучната торбичка в пералнята на 60⁰C и след това я пуснах в сушилнята с останалите си неща. Изглежда като нова. Не се повреди.

Нели М.

Когато искам да изваря чашката винаги първо я обръщам отвътре навън. Това означава, че дръжката е вътре в топката и чашката не се нуждае от много място в почистващия контейнер или тенджерата.

Амили К.

За да разположите ектоцервикса в чашката може да опитате да натиснете надолу с мускулите на тазовото дъно при поставяне и да завъртите чашката в същия момент, един вид да я „завинтите“.

Мерле Ф.

Понеже често кръвта не се отмива добре след пускане на водата в тоалетната, винаги използвам четката за тоалетна веднага след като пусна водата, за да се уверя, че всичко изчезва.

Жасмин С.

Най-добре е да не стискате чашката много силно когато я вкарвате. Колкото повече въздух има в нея в началото, толкова по-лесно ще се разтвори и вакуумът няма да е твърде силен.

Ребека Ф.

Ако чашката не се разтваря лесно, може да помогне, ако докато я поставяте лежите по гръб.

Алина А.

С години използвах сгъването като буквата "С" с предишната ми чашка. Изненадващо сгъването с натискане надолу работи по-добре за Merula. Ако поставянето и изваждането не се получават, просто опитайте друг начин на сгъване.

Джени М.

Когато не можех да накарам чашката да се разтвори получих съвет да я вкарам наобратно – първо дръжката и после да я завъртя вътре във вагината. Това проработи изненадващо добре.

Анастасия Р.

Когато съм в цикъл ектоцервиксът ми се мести с няколко сантиметра през деня. Заради това не исках да скъсявам дръжката. Просто я сгъвам между тялото на чашката и вагината когато ектоцервиксът ми е по-ниско.

Лина Р.

За да съм сигурна, че чашката се е разтворила правилно, винаги натискам стената на вагината настрани. За да проверя дали е разтворена и дали ектоцервиксът е вътре в чашката минавам с пръст около чашката. Ако е кръгла и не мога да усетя ектоцервикса значи стои правилно и няма да пропуска с часове.

Мелани С.

Инструкции за безопасност

Менструален синдром на токсичния шок (СТШ)

Менструалният синдром на токсичен шок​ (СТШ) е рядко, но много опасно заболяване, което може да настъпи при мъже, жени и деца. Към този момент няма много известни случаи на СТШ, които са свързани с менструалните чашки, но все пак тежки случаи на СТШ могат да доведат до смърт.

Това са симптомите, които могат да се развият много бързо и изглеждат само като грип в началото: внезапна висока температура (>39⁰), гадене, диария, обрив подобен на слънчево изгаряне, възпалено гърло, световъртеж и/или припадане.

Ако изпитвате един или повече от тези симптоми по време на менструация, извадете чашката и се консултирайте веднага с лекар. Споменете СТШ и това, че сте в менструация. По този начин е възможно заболяването да се диагностицира рано и да се лекува ефективно. Ако вече сте имали СТШ, се консултирайте с Вашия лекар преди да използвате менструална чашка или тампони.

Към началото